sobota, 13 grudnia 2014

Pierniczki Bruna

   

Kochani my już po pieczeniu pierniczków :-) a  jak u Was ?  Bruno po raz pierwszy piekł pierniczki , było cudnie, bałagan ogromnyyy- rozsypana mąka, jajka stłuczone na ziemi, blachy porozrzucane na blacie a w tle :

Chris Rea - Driving Home For Christmas <3 

ale było cudnie- mina Bruna mówi za siebie;-) pierniczki dekorowane w całości przez Bruna ( no z moją malutką pomocą )  chciałam by były wyjątkowe - takie nasze :-) no i jakieee pychaaa :-) 














        
I nawet serduszka znalazły się dla Pana Męża :-) 




No i znalazły się pod naszą choinką- teraz to już w pełni czujemy święta :-) 


A tu proszę pyszny przepis na pierniczki :

Składniki, około 40 sztuk:

2 szklanki mąki
2 łyżki miodu
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 torebki przyprawy piernikowej
1 łyżka masła
1 średnie jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka
Przygotowanie:
  • Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jedno jajko.
  • Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche (zapewne nie wykorzystamy całego mleka, bo masa byłaby za rzadka). Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut.
  • Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Foremkami wykrajać z ciasta pierniczki, złączyć resztki ciasta w kulkę, ponownie rozwałkować i wyciąć pierniczki. Smarować rozmąconym jajkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 - 3 cm od siebie (pierniczki urosną).
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 - 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie. Twarde pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1-4 tygodnie.
  • Dekorować przed podaniem, najlepiej jak już będą miękkie. Do dekoracji można użyć samego lukru lub lukru wymieszanego z barwnikiem spożywczym. Zamiast barwnika spożywczego można użyć soku z granatu lub z buraka. Pierniczki można dekorować roztopioną czekoladą i maczać w posypce cukrowej lub w wiórkach kokosowych       


          SMACZNEGO !!!!

6 komentarzy:

  1. u mnie też już była fabryka piernika :) ja do barwienia polecam sok malinowy lub aroniowy - wychodzi puiękny różowy lukier ;) jutro pokażę co mi wyszło ;)
    Pozdrawiam gorąco! :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno jeszcze skorzystam :-) dziękuję ! :*

      Usuń
    2. Na pewno jeszcze skorzystam :-) dziękuję ! :*

      Usuń
  2. Musiało być fantastycznie. No i smacznie ;) Pozdrawiam - M.

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wyglądają te pierniczki i Mały Kucharz też wygląda na zadowolonego:))
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. były pyszne :-) a radość dziecka nie do opisania :-)

      Usuń