Kochani my już po pieczeniu pierniczków :-) a jak u Was ? Bruno po raz pierwszy piekł pierniczki , było cudnie, bałagan ogromnyyy- rozsypana mąka, jajka stłuczone na ziemi, blachy porozrzucane na blacie a w tle :
Chris Rea - Driving Home For Christmas <3
ale było cudnie- mina Bruna mówi za siebie;-) pierniczki dekorowane w całości przez Bruna ( no z moją malutką pomocą ) chciałam by były wyjątkowe - takie nasze :-) no i jakieee pychaaa :-)
I nawet serduszka znalazły się dla Pana Męża :-)
No i znalazły się pod naszą choinką- teraz to już w pełni czujemy święta :-)
A tu proszę pyszny przepis na pierniczki :
Składniki, około 40 sztuk:
• 2 szklanki mąki
• 2 łyżki miodu
• 3/4 szklanki cukru
• 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1/2 torebki przyprawy piernikowej
• 1 łyżka masła
• 1 średnie jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
• około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka
• 2 szklanki mąki
• 2 łyżki miodu
• 3/4 szklanki cukru
• 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1/2 torebki przyprawy piernikowej
• 1 łyżka masła
• 1 średnie jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
• około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jedno jajko.
- Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche (zapewne nie wykorzystamy całego mleka, bo masa byłaby za rzadka). Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut.
- Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Foremkami wykrajać z ciasta pierniczki, złączyć resztki ciasta w kulkę, ponownie rozwałkować i wyciąć pierniczki. Smarować rozmąconym jajkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 - 3 cm od siebie (pierniczki urosną).
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 - 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie. Twarde pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1-4 tygodnie.
- Dekorować przed podaniem, najlepiej jak już będą miękkie. Do dekoracji można użyć samego lukru lub lukru wymieszanego z barwnikiem spożywczym. Zamiast barwnika spożywczego można użyć soku z granatu lub z buraka. Pierniczki można dekorować roztopioną czekoladą i maczać w posypce cukrowej lub w wiórkach kokosowych
SMACZNEGO !!!!
u mnie też już była fabryka piernika :) ja do barwienia polecam sok malinowy lub aroniowy - wychodzi puiękny różowy lukier ;) jutro pokażę co mi wyszło ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam gorąco! :*
Na pewno jeszcze skorzystam :-) dziękuję ! :*
UsuńNa pewno jeszcze skorzystam :-) dziękuję ! :*
UsuńMusiało być fantastycznie. No i smacznie ;) Pozdrawiam - M.
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają te pierniczki i Mały Kucharz też wygląda na zadowolonego:))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
były pyszne :-) a radość dziecka nie do opisania :-)
Usuń